Tradiția spune că la împlinirea vârstei de un an părinții organizează pentru cel mic o petrecere la care sunt invitați, în primul rând, nașii de botez ai bebelușului. Alături de familie și câțiva prieteni apropiați, copilul are parte de prima și cea mai importantă aniversare, căreia cei mai mulți dintre români obișnuiesc să îi spună Tăierea moțului sau Ruperea turtei, în funcție de sexul copilului. Această tradiție nu are nicio legătură cu practicile creștine, însă este urmată cu sfințenie de către foarte multe cupluri care au devenit părinți de curând.

 

Obiceiul spune că, la împlinirea vârstei de un an, băiețelului i se taie o parte mică din părul din creștet, care se păstrează mai apoi ca un talisman pentru tot restul vieții, iar fetițelor li se rupe deasupra capului o turtă proaspătă din care urmează să guste toți invitații de la petrecere.

 

Ce se pune pe tavă la Tăierea moțului sau Ruperea turtei?

 

Tot din strămoși este preluată și datina de a întinde copilului o tavă pe care au fost așezate în prealabil mai multe obiecte ce simbolizează principalele meserii cunoscute. Totul ține de imaginația și pasiunile părinților și ale nașilor, iar momentul este mai degrabă unul amuzant. Iată care sunt principalele obiecte care pot fi puse pe tavă, la Tăierea moțului sau Ruperea turtei, și ce semnifică acestea, în cazul în care sunt alese de bebeluș.

 

  • un pix sau un stilou – simbolizează pasiunea pentru studiu și poate anunța o carieră de scriitor sau jurnalist;

  • produse cosmetice – prevestesc faptul că cel mic va pune accent pe frumusețe și va fi foarte cochet;

  • foarfecă și ață – ar putea prevesti o carieră de creator de modă sau frizer;

  • icoană – va fi un om credincios;

  • bani – vor anunța o carieră înfloritoare, o viață îmbelșugată;

  • bijuterii – simbolizează bogăția de care cel mic va avea parte;

  • cărți – prevestesc pasiunea pentru lectură și o posibilă carieră de profesor;

  • flori – bebelușul va fi iubit de cei din jur;

  • cheile de la mașină – cel mic va fi pasionat de condus și poate deveni un pilot auto iscusit;

  • o seringă – anunță o carieră de medic.

 

Conform tradiției, copilul este invitat să aleagă trei obiecte de pe tavă, ca simboluri ale destinului pe care îl va urma.

Ce cadouri oferi la Tăierea moțului sau Ruperea turtei, dacă ești naș?

Dacă ai ales să fii părinte spiritual pentru cel mic, la petrecerea de un an de la nașterea acestuia trebuie să îi oferi haine noi și o fundă albastră, dacă este băiețel, cu care va fi legat smocul de păr care urmează să fie tăiat. Mai poți ajunge la petrecere cu un set de jucării inteligente care îl vor ajuta pe cel mic să își dezvolte o gândire rapidă și sănătoasă. De asemenea, și cadourile de tipul Home&Deco sunt potrivite cu această ocazie, pentru că părinții bebelușului le pot păstra pentru cel mic pentru mulți ani de atunci înainte. 

 

Ce cadouri oferi la Tăierea moțului sau Ruperea turtei, dacă ești părinte?

Nu doar nașii obișnuiesc să ofere cadouri cu această ocazie, ci și părinții, adică finii. Dacă bebelușul tău își sărbătorește prima aniversare, poți oferi nașilor cadouri pentru casă, care să le amintească acestora de momentul minunat pe care l-ați trăi împreună, pentru tot restul vieții. La fel de indicate sunt și cadourile legate de pasiunile acestora, care să îi încânte grozav. 

 

Deși nu este vorba despre o ocazie plecată din tradiția creștină, Tăiatul moțului la băieți sau Ruperea turtei la fete este o petrecere de la care cei mai mulți dintre români nu lipsesc. Dacă și tu ești invitat la o astfel de party, sperăm că te vei distra pe cinste!

 

Scrie un comentariu